Telefon: 0000 000 00 00

Faaliyet Detay

Dava Açmadan Önce Neleri Bilmem Gerekir?

Dava Açmadan Önce Neleri Bilmem Gerekir?

ANLAŞMALI BOŞANMA 

 

ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR ?

Anlaşmalı boşanma hususu Türk Medeni Kanunun 166/3 maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde gereğince tarafların karşılıklı olarak özgür iradeleriyle evliliklerine son verilmesine ANLAŞMALI BOŞANMA denilmektedir. 

ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARI

Anlaşmalı boşanmanın şartları TMK 166/3 madde düzenlenmiştir. Bu madde gereğince şartları sıralamak gerekirse ;

1- Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır.

.Tarafların anlaşmalı boşanabilmesi için kanunen aranan ilk şart evlilikleri bir yıl sürmüş olmalıdır. 

2- Boşanmak için eşler, ya birlikte mahkemeye başvurmalı ya da bir eş diğerinin açtığı boşanma davasını kabul etmelidir.

3- Hakimin tarafları bizzat dinlemesi gerekir

.Bu kanunun maddesinin amacı hakim tarafların özgür iradeleriyle karar verip vermediğini kontrol etmek amacıyla getirilmiştir. Eşler hakim tarafından dinlenildikten sonra taraflardan birnin iradesinin serbestçe açıklanmamış olduğu kannatine varırsa, hakim davayı reddeder.

4-Tarafların yapmış oldukları anlaşmanın hakim tarafından uygun bulunması 

Anlaşmalı boşanma husunda en önemli hususlardan bir tanesi bu maddedir. Bu madde gereğince eşler tarafından bir protokol hazırlanmaldır. Bu protokolde çocukların durumu, evlilik süresinde edilen malların durumu, nafaka , maddi ve manevi tazminat hükümleri düzenlenir. Bu protokol düzenlendikten sonra hakim tarafından protokol kontrol edilir. Bu kontrolde hakim tarafların ve çocukların menfaatlarini göz önünde bulundurarak protoklün değiştirlmesini ister yada tarafların yapmış olduğu şekilde kabul eder. Eğer hakim tarafından, taraflardan biri yada çocuk için protokol de değişiklik yaparsa tarafların bunu kabul etmesi durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Eğer taraflar hakim tarafından değiştirilen maddeleri kabul etmezse dava reddedilir.

ANLAŞMALI BOŞANMADA GÖREVLİ MAHKEME

Anlaşmalı boşanmada görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Tarafların oturduğu ilde aile mahkemesinin bulunmaması durumunda Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye hukuk mahkemleri görevlidir.

ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATIN ROLÜ 

Anlaşmalı boşanma hususunda avukatın rolü son derece önemlidir. Taraflar kendi aralarında anlaşmış olsa bile uzman bir avukat tarafından protokol tekrardan gözden geçirilmelidir. Gözden geçirlmesi sebebi ise, tarafların  nafaka , maddi ve manevi tazminat, evlilik içerisinde kazanılan malların anlaşılması hususunda hak kaybı olmaması amacıyla yapılmaktadır.